Novosti

Led rasveta – primena u ugostiteljskim objektima

rasveta za ugostiteljske objekte

Interesantan i dobro osvetljen ugostiteljski prostor je preduslov za dobro poslovanje. Kod dizajniranja restorana ili bilo kog drugog ugostiteljskog objekta koji servira hranu i piće, vlasnici obavezno u toku planiranja moraju da uzmu u obziru kako će osvetliti prostor. Gosti pored dobre hrane i pića, vole da provode vreme u ugostiteljskom objektu koji pre svega ima funkcionalno svetlo, ali i prijatnu atomosferu kako bi se u njega ponovo vratili.

Arhitekte i dizajneri enterijera vrlo dobro znaju da osvetljenje utiče na formiranje doživljaja nekog prostora. Poslednjih par godina sve je popularnija LED rasveta u ugostiteljskim objektima, kako zbog uštede električne energije, tako i zbog estetskih razloga.

LED rasveta u restoranima

Zavisno od stila restorana izabraćete adekvatno osvetljenje. Danas je sve više ljudi koji vole da odu u restoran koji odiše opuštenom i toplom atmosferom. Ukoliko želite da postignete efekat gostoprimljivog ambijenta, izbor mogu da vam budu ugradni ili nadgradni LED paneli sa LED sijalicama toplo bele boje. Ova boja unosi mir i treba da bude usmerena ka detaljima unutar lokala koji će ukazivati na prijatnu i kućnu atmosferu. 

rasveta za restorane

Dobar izbor za osvetljenje restorana su šinske visilice. Svojim dizajnom su pogodne za velike i male prostore. Broj šina, odnosno dužina se bira po želji, tako da su prilagodljive prostoru. Postoje šinske visilice bazirane na toplijim notama, koje se mogu odlično uklopiti.

Što se tiče dekorativne rasvete, u ovakvim ugostiteljskim objektima zidne lampe uvek mogu naći svoje mesto i napraviti dobre vizuelne efekte. U estetske svrhe se koriste nadgradne lampe kao i ugradne svetiljke rozetne, čiju svetlost možete da podešavate sa LED dimerima. Restoransko osvetljenje treba da bude drugačije za različita doba dana i sa dimerima ga možete prilagođavati.

Rustik – vistage stil je popularan poslednjih godina i karakteriše ga topla atmosfera. Retro stil ostavlja sveden prijatan utisak, sa raznovrsnim dekorativnim izborom rasvete, kao što su lusteri i visilice.

Ukoliko želite moderniji izgled ambijenta, onda je najbolji izbor belo osvetljenje. Plafonjere i plafonske svetiljke mogu se dobro uklapati u ovim prostorijama , kao i zidne lampe klasičnog izgleda. Boja prostora, veličina , pa čak i materijali koji su se koristili za uređenje bitni su faktori kada se odlučujete o vrsti osvetljenja koje ćete postaviti. Linijska led rasveta može naglasiti željene delove ambijenta.

Barovi su postali fokusna tačka restorana i najbolje je naglasiti ovaj deo prostora pozadinskim osvetljenjem. Tako možete naglasiti ponudu pica i izgled bara. Led trake dobro pristaju delovima oko šanke. Sa LED rasvetom u ugostiteljskom objektu nećete brinuti da li je prostor prekriven kablovima i žicama. Prednost je i što ćete dodatno uštedeti na rashlađivanju prostora pošto ono ne zagreva prostor kao klasična rasveta.

LED rasveta u kafićima

Osvetljenje unutar kafića treba da odgovora veličini i enterijeru. Ukoliko je prostor uređen u minimalističkom stili, preporučuje se diskretna led rasveta koja će to naglasiti. Edisonove LED sijalice su sve popularnije i one pružaju oslabljeno osvetljenje kako bi stvorile senzualnu atmosferu.

rasveta za kafice

Kafići koji su u vintidž stilu imaju dosta detalja, slika i fotografija. Dekorativna LED rasveta se može dobro primeniti u ovim objektima. Svakako treba voditi računa da prostor ne bude prenatrpan, kako ne bi izgledao kičasto.

Izand barova je interesantno koristiti spot svetiljke koje usmeravaju svetla, a LED ugradne svetiljke rozetne mogu se postaviti iza prozirnih boca pića. To može omogućiti vrlo efektnu reklamu brenda pića i pomoći prilikom promocija koje imate u lokalu.

Osvetljenje podnim ugradnim lampama prema gore je karakteristično za podnožje barova, separea i uglova. One mogu naglasiti cigle ili drvo od kojih je prostor napravljen. Ukoliko želite da oživite prostor tokom vikenda i svirke, možete iskoristiti LED sijalice u bojama.

Spoljna rasveta ugostiteljskih objekata

Bez osvetljenja restorani i kafići mogu izledati mračno i nepristupačno. Spoljna rasveta je jednako važna kao i unutrašnja. Ona doprinosi lepšem izgledu objekta i indirektno obaveštava goste da ste otvoreni. Ulaz, parking i znakovi treba da budu osvetljeni LED rasvetom kako bi stvorili osećaj sigurnosti.

Jačina i način rasvete zavise od tipa i stila objekta i potrebno je da bude u tonu sa unutrašnjim dizajnom osvetljenja. 

Ulaz i hodnik ugostiteljskih objekata ostavlja prvi utisak na goste i taj deo je obično namenjen za čekanje. Dekorativna rasveta ovde može služiti kao ukras i objektu dati unikatnost i lični pečat. U ovim prostorijama je najčešće prigušena, slabija rasveta, koja daje prijatan i opuštajući osećaj.

Back to list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *