Novosti

Najbolja rešenja za osvetljenje trpezarije

svetlo za trpezariju

Dobro osvetljenje je apsolutno kritično u trpezariji – verovatno više nego u bilo kojoj drugoj prostoriji u kući jer svetlost je zapravo način na koji stvarate atmosferu. Da biste obuhvatili sve – moderan izgled ali i funkcionalnost, morate mnogo voditi računa pri izboru i postavljanju rasvete kada je trpezarija u pitanju. Zato smo se i odlučili da vam damo nekoliko praktičnih saveta i ideja za osvetljenje vaše trpezarije.

Koje su osnove osvetljenja trpezarije?

Prve stvari koje morate razmotriti su scena koju želite da kreirate, emocija koju tražite, kakvo osvetljenje će upotpuniti vaš lični stil i postojeći dekor vašeg doma. Takođe želite da budete sigurni da imate dovoljno svetla na stolu, zidovima i umetničkim dilema koja se nalaze u vašoj trpezariji. Znate, trpezarija nije samo prostor u kom se jede – to je višenamenski kutak, koji se koristi za izradu domaćih zadataka, plaćanje računa i igranje igrica. Ključno je obezbediti dovoljno svetla za stolom ali i oko stola.

Kako mogu da stvorim uravnoteženo svetlo u svojoj trpezariji?

Samo jedan mali luster retko postiže adekvatno osvetljenje u bilo kojoj prostoriji. Ukoliko želite da obezbedite opšte osvetljenje kao i akcentno osvetljenje, upamtite da je ugradna ali i monošinska rasveta savršena za većinu trpezarija. Ona vam omogućava da istaknete određene arhitektonske elemente vašeg prostora, ali i da osvetlite ono najbitnije, vaš trpezarijski sto.

Nemojte zaboraviti na dimere

Dimeri su odličan način za smanjenje odsjaja, sijalice sa žarnom niti ili halogene sijalice koje stvaraju topao sjaj i prijatnu atmosferu. Ako je LED ono što tražite, danas na tržištu postoji nekoliko toplih LED sijalica. Na zasebnom dimeru, postavite zidna i akcentna svetla. Sa tehničke strane stvari, ako je vaš uređaj halogen ili LED, uverite se da li dimer odgovara izvoru svetla,u slučaju sa LED sijalicama potreban je LED dimer.

Da li je oblik stola bitan kada pri odabiru lustera ili osvetljenja u trpezariji?

Oblik stola je donekle bitan. Luster, plafonjera ili nelinearna višeosna rasveta imaju smisla iznad okruglog stola. Linearna viseća svetiljka ima smisla ukoliko se postavi iznad pravougaonog stola.

S druge strane, ne morate se voditi ovim “pravilima”. Sagledajte celokupan enterijer i onda odlučite kakav ćete luster postaviti iznad trpezarijskoig stola. Najbitnije je da pogodite jačinu osvetljenja kao i da luster ili visilicu uklopite sa ostatkom prostorije.

Da li je i veličina lustera bitna?

Veličina lustera zavisiće od veličine sobe i širine ili prečnika stola. Ako je soba manja od 3 metara, luster manji od 60 cm biće najbolji izbor. Naravno, veće prostorije i veći stolovi iziskuju i veće lustere.

Koristite viseći luster da razgraničite trpezariju u otvorenom prostoru

U dnevnom prostoru otvorenog plana ili kuhinji-trpezariji, veliki luster iznad trpezarijskog stola može pomoći u vašem „zoniranju“. Na primer, čak i na dnevnom svetlu, ovaj veliki luster pomaže u tome da se oko fokusira na sto i odvoji zonu za jelo od ostatka sobe.

Razmislite o manje tradicionalnim elementima

Od papirnih fenjera do visećih svetiljki, opcije se sigurno ne zaustavljaju na lusterima. Ultra Light rasveta predlaže stvaranje efekta sazvežđa tako što ćete okačiti grupu svetala ili postaviti podnu lampu pored stola umesto da uopšte montirate rasvetu.

Visina opreme za osvetljenje koja se postavlja iznad stola je izuzetno važna. Izvor svetlosti će biti dovoljno visok da osvetli ceo sto i ne ometa one koji sede za stolom. U ovom trenutku treba obratiti pažnju na problem odsjaja. Svetlo ne bi trebalo da ometa naše goste. To će negativno uticati na celokupnu udobnost.

Možete koristiti jednu ili dve podne lampe za podršku opštem osvetljenju u trpezariji. Ovo dodatno osvetljenje će vam takođe pomoći da upotpunite svoju dekoraciju.

Još jedan podatak koji morate upamtiti kada je osvetljenje trpezarije u pitanju je sledeći – U trpezariji je dovoljan nivo osvetljenja od 150 luksa. U zavisnosti od željenog ambijenta, nivo svetlosti se može smanjiti na 100 luksa ili povećati na 200 luksa. U trpezarijama se preporučuje korišćenje izvora svetlosti u toploj beloj boji, na temperaturi boje 2700K.